FC Denderleeuw  

FCDENDERLEEUWFC Denderleeuw werd opgericht in Denderleeuw in 1952 en sloot in 1953 aan bij de voetbalbond. De club kreeg stamnummer 5647 toegewezen. FC Denderleeuw slaagde erin geleidelijk op te klimmen tot het nationale niveau en Bevordering. In 1973 won men zijn reeks en zo kon de club dat jaar voor het eerst aantreden in Derde klasse. Dat verblijf duurde slechts twee seizoenen en Denderleeuw zakte weer. De club kende afwisselende resultaten, en zakte in de jaren 80 ook terug tot in de provinciale reeksen.

In de jaren 90 slaagde Denderleeuw erin een sterke opmars te maken. In 1992 keerde de ploeg terug uit Eerste Provinciale en pakte direct de titel in zijn reeks in Vierde Klasse. Vanaf 1993/94 kon Denderleeuw zo weer aantreden in Derde Klasse. Na slechts drie seizoenen slaagde men erin te promoveren. Voor het eerst speelde de club nu in Tweede Klasse.


FC Eendracht Hekelgem
E.HEKELGEMEendracht Hekelgem werd opgericht in 1963 en sloot toen aan bij het Katholiek Sportverbond, een amateurvoetbalbond. In 1965 sloot de club dan aan bij de Belgisch Voetbalbond KBVB en kreeg stamnummer 6826 toegewezen. Eendracht Hekelgem ging in 1965/66 dan van start in Vierde Provinciale Brabant.

De club kende een goed begin en speelde reeds na twee jaar kampioen. Nog vijf seizoen later werd men zelfs kampioen in Derde Provinciale met een promotie naar Tweede Provinciale tot gevolg. Dit verblijf duurde slechts drie seizoenen. In 1975 zakte Hekelgem terug naar Derde Provinciale. De club eindigde er regelmatig in de kop van de klassering maar slaagde er het komende decennium niet in te promoveren.
 
Op het eind van de jaren 80 maakte Eendracht Hekelgem voor de eerste maal een opgang. De ploeg speelde kampioen in 1988 in Derde Provinciale en herhaalde dit twee seizoen later in Tweede Provinciale. In 1990/91 trad Hekelgem voor het eerst in zijn geschiedenis zo aan in Eerste Provinciale. De club bleef sterk presteren en speelde er dit eerste seizoen meteen kampioen. Hekelgem mocht vanaf 1991/92 in de nationale Bevordering van start gaan. In het eerst seizoen strandde Hekelgem al meteen op een tweede plaats, de komende seizoenen eindigde men in de middenmoot.

Halverwege de jaren 90 zou Hekelgem echter zijn tweede opmars maken. In 1996/97 dwong Hekelgem voor het eerst een plaats in de promotie-eindronde af, maar kende daar geen succes. Het seizoen erop kreeg Hekelgem een nieuwe kans na het behalen van de eindronde en dit maal was men wel succesvol. Hekelgem stootte door naar Derde Klasse. Ook daar ging Hekelgem door op zijn elan. Eendracht pakte een periodetitel en mocht opnieuw deelnamen aan een promotie-eindronde. Hekelgem dwong daarin een finaleplaats af, maar verloor er van KMSK Deinze. De tweedeklassers KFC Herentals en KFC Verbroedering Geel fusioneerden echter; een extra plaats kwam vrij in de reeks en Eendracht Hekelgem promoveerde zo door naar Tweede Klasse. Het eerste seizoen eindigde men op een 12de plaats, waardoor men het verblijf kon verlengen. In 2000/01 eindigde Hekelgem echter als voorlaatste op een rechtstreekse degradatieplaats.

FC Denderleeuw EH
In 2001 werd Eendracht Hekelgem dan opgeslorpt door de Oost-Vlaamse club FC Denderleeuw in de nieuwe fusieclub FC Denderleeuw EH. Het stamnummer en de clubkleuren van Denderleeuw bleven behouden. Het stamnummer 6826 van Eendracht Hekelgem verdween. Met Frans Krauch, Chris Guldemont en Hekelgemvoorzitter Patrick De Doncker kwamen 3 van de 9 leden van de beheerraad uit Eendracht Hekelgem, de rest kwam van FC Denderleeuw. De bouwcentrale van Patrick De Doncker zou hoofdsponsor worden van de nieuwe club; zijn logo en naam in rood op de shirts zouden nog enigszins aan de kleuren van Hekelgem herinneren.

Verbroedering Denderhoutem
VERB.DENDERHOUTEMVerbroedering Denderhoutem werd opgericht in Denderhoutem en sloot in 1943 aan bij de voetbalbond. De club kreeg stamnummer 3900 en had rood-zwart als kleuren.

De club klom geleidelijk op en bereikte in de jaren 80 en 90 de Bevorderingsreeksen, maar bleef nog wat op en neer gaan tussen Nationale en Provinciale. In 1998 promoveerde Verbroedering Denderhoutem voor het eerst naar Derde Klasse. In 2003 zakte men nog even, maar na één seizoen keerde men terug naar Derde Klasse.
 
 
FCV Dender EH
1179In 2004 bereikten Denderleeuw-voorzitter Bart Gies en Jan Vijverman van Verbroedering Denderhoutem een akkoord voor een fusie tussen beide clubs. Beide clubbesturen waren het eens dat schaalvergroting nodig was om als één sterke ploeg uit de Denderstreek te kunnen overleven in het moderne voetbal. In april 2005 fusioneerde beide derdeklassers dan tot een nieuwe fusieclub, FC Verbroedering Dender EH. Als voorzitter werd Patrick De Doncker aangesteld.
De fusieclub speelde met stamnummer 3900 van Verbroedering verder en ging zijn thuiswedstrijden spelen in het Florent Beeckmanstadion van FC Denderleeuw. De clubkleuren werden de kleuren van de drie vorige clubs, rood-blauw-zwart. Het stamnummer 5647 van FC Denderleeuw verdween. In november 2005 trokken de bestuursleden van het voormalige Verbroedering Denderhoutem zich terug uit het FC-bestuur. De fusieclub speelde zijn eerste seizoen met brio kampioen en begon het seizoen 2006-2007 in de Liga, tweede klasse! Het speelde ook weer in de oorspronkelijke FC-kleuren blauw zwart.

Net zoals het seizoen 2005-2006 werd het eerste ligaseizoen een droomverhaal....! Tegen gerenommeerde ploegen als RAFC, KV Mechelen en KVK Kortrijk wist FC de rechtstreekse promotie naar eerste klasse af te dwingen. Het stond vanaf speeldag één aan de leiding, om uiteindelijk met 7 punten voorsprong op eerste achtervolger KVM kampioen te spelen. Het was een schitterend seizoen, FC blonk in alles uit: meeste overwinningen (25), meeste doelpunten (73), minste tegendoelpunten (25), enz... Deze successen kunnen ook gelinkt worden aan onze trainer Jean-Pierre Vandevelde, die sinds hij bij FC in dienst is respectievelijk een einderonde en twee titels kon behalen. Tevens kon FC tot in de 1/8° finales van de Beker van België doorstoten, waar het door landskampioen RSCA uitgeschakeld werd.

In het eerste seizoen in eerste klasse liep het niet van een leien dakje. De ploeg stond tijdens de heenronde de volledige tijd onderaan het klassement. Trainer Jean-Pierre Vande Velde werd ontslagen en tijdelijk opgevolgd door Patrick Asselman als interim-trainer. Johan Boskamp werd enkele weken later aangesteld tot nieuwe trainer. Uiteindelijk eindigde Dender op de vijftiende plaats in het klassement van Jupiler League de met 33 punten (9 keer gewonnen, 19 keer verloren, 6 keer gelijk).
 
In het seizoen 2008-2009 bleef Boskamp hoofdtrainer. Aangezien hij in december 2008 een knieoperatie moest ondergaan en lange tijd uit roulatie was, werd hij vanaf dat moment vervangen door Patrick Asselman. Boskamp besloot in mei 2009 ontslag te nemen, Patrick Asselman volgde hem op als hoofdtrainer. Twee wedstrijden van het einde was Dender bijna gered maar door duistere omstandigheden en de competitiehervorming, twee extra dalers, moest het toch nog deelnemen aan de eindronde met Roeselare en twee tweedeklassers. Roeselare kwam als winnaar uit de bus waardoor Dender het seizoen 2009-2010 opnieuw in tweede klasse aan de slag moet.
 
FC begon met goede intenties aan het seizoen 2009-2010 maar slaagde er niet in om een prijs te behalen, ook het seizoen 2010-2011, o.l.v. Vital Borkelmans was niet echt een voltreffer. Het seizoen 2011-2012 was er eentje van net niet met op de laatste speeldag de degradatie naar derde klasse tot gevolg. FC was wel de kampioen van de gelijke spelen.
 
Bij de aanvang van het seizoen 2012-2013 hing het zwaard van Damocles boven het hoofd van FC. Het was op weg om de boeken neer te leggen maar dit was echter zonder op de vastberadendheid van onze voorzitter André Van Roy te rekenen! Hij slaagde er in extremis in om de beheerders opnieuw warm te maken om nog wat extra te investeren in de club en lukte er tevens ook in om de beheerraad uit te breiden.
Om opnieuw de vlam in de club te krijgen werd succestrainer Jean-Pierre Vandevelde aangesteld als nieuwe coach.
Het seizoen werd beëindigd op de negende plaats met 51 punten.
 
Aan het seizoen 2013-2014 werd begonnen met Nicky Hayen als trainer. FC nam een blitzstart en leek op weg naar een rustig seizoen maar nog voor Nieuwjaar kwam de mot in de ploeg en zakte FC weg naar de degradatieplaatsen. Niets leek nog te lukken en het werd plots knokken tegen het degradatiespook. Chris Janssens werd aangesteld als nieuwe coach, dit had een heel positieve invloed en de resultaten bleven niet uit. Met mooi aanvallend voetbal klom FC nog gemakkelijk op naar de elfde plaats met 40 punten.
 
Daar Chris Janssens er zelf voor koos om als T2 aan de slag te gaan bij eerste klasser KV Oostende start FC het seizoen 2014-2015 met Stephane Demets als coach, ook de spelerskern werd grotendeels vernieuwd. FC sloot het seizoen, met 49 punten, af op de negende plaats. Topscorer werd Esteban Casagolda die 13 doelpunten maakte, Patrick Dimbala scoorde er 10. In de loop van dit seizoen kwam Emilio Ferrera Stephane De Mets vervangen.
 
Het seizoen 2015-2016 werd gestart onder de hoede van Emilio Ferrera. FC speelde een goed seizoen dat het beëindigde op de vierde plaats. Hierdoor kon het deelnemen aan de eindronde voor de promotie naar de Eerste Amateurklasse (competitiehervorming). FC won deze eindronde door in de finale La Louvière te verslaan. Topscorer werd Esteban Casagolda die 25 doelpunten maakte, Patrick Dimbala scoorde er 16.
 
Tijdens het seizoen 2016-2017, Eerste Amateurklasse, nam JP Vande Velde opnieuw het roer over bij FC Dender. FC eindigde het seizoen op de vijfde plaats waardoor het net niet kon deelnemen aan de eindronde voor promotie naar het profvoetbal. Topscorer werd Ignazzio Cocchiere met 18 doelpunten.
 
Het seizoen 2017-2018 werd aangevat met Chris Janssens als coach, enkele wedstrijden voor het einde van het seizoen werd hij vervangen door T2 Peter Mommaert. FC strandde dit seizoen op de elfde plaats. Ook nu was Cocchiere de topscorer (13).
 
Seizoen 2018-2019, o.l.v. Francky Cieters, was er eentje zonder veel problemen. FC eindigde op de negende plaats met 40 punten. Cocchiere scoorde 13 doelpunten.

Deze pagina is gebaseerd op het auteursrechtelijk beschermde Wikipedia-artikel FCV Dender EH; het is vrijgegeven onder de GNU Free Documentation License. U mag dit verspreiden, zowel letterlijk als aangepast, zolang u zich aan de regels van de GFDL houdt.
 • Jupiler
 • stravbier
 • drinxit
 • fonce
 • Bosmans
 • Houthandel-VH
 • rantour
 • pelicanrouge
 • logo  Eecofisk
 • LOGO Fashion Forum
 • Logo Ibis Aalst 2017
 • ProxyDelhaize
 • Logo Lucas
 • loft
 • Logo De Smaele
 • Logo Romein
 • Logo Willy & Gunther
 • Tony Boel